Kerst.

Ook al is het dit jaar anders, met twee gasten aan tafel kan zeker heel waardevol zijn. De gesprekken worden wellicht intiemer, diepgaander wie weet wat voor moois hier uit voortkomt?

Wat zeker niet anders is , is dat we meer aandacht aan een overdadige kerstmaaltijd gaan besteden.

De kans is groot dat je op “derde kerstdag” veel eten over hebt. Wat doe je met deze leftovers van kerst? Wat je daarmee kan doen? Wat ons betreft in iedergeval niet weggooien.  Voedsel weggooien is een no go wat ons betreft en niet alleen met kerst

Wat doe je met de leftovers van Kerst?

We hebben hier 3 tips voor jullie één geïnspireerd uit grootmoederstijd , één geinspireerd op de ouderwetse vlaflip. En één op de altijd lekkere empenada’s. Hiermee wordt jouw derde kerstdag-diner misschien nog wel lekkerder dan het eten met kerst.

 

  • Koude schotel

Heb je aardappel, rijst of pasta over? Zet deze dan in een dressing of mayonaise.

Heb je groentes over snijdt deze in stukjes hierdoor Alles kan er in mits het niet met een sausje was. Bloemkool, wortel, bloemkool, spruitjes alles mag.

Stukjes vlees, zoals worst, ham, rollade. Snijdt het allemaal maar mooi in gelijke stukjes.

Neem een halve ui en snipper deze ragfijn. Hen je nog verse kruiden snijdt ze fijn en mix ze erdoorheen

Hussel alles door elkaar en laat dit minimaal een uurtje staan.

Garneer de boel eventueel met je restjes salade, een gekookt ei, augurk of wat jij maar over hebt.

Heb je niet alles wat hierboven staat? Geen probleem, dan wordt het wat minder divers, maar nog steeds lekker. Want wij hebben zeker geen pasta, aardappel of rijst over en maken zo’n koude schotel ook. We eten deze zelfs wekelijks, makkelijk voor een gezonde lunch.

 

  • Toetjes trifle

Wat heb jij nog over? Snijdt alles in fijne stukjes

Kerststol, kerstcake, koekjes.

Bavarois, pudding, ijs?

Fruitsalade, appelmoes of een cranberriecompote bijvoorbeeld?

Nootjes, crumble of een restje likeur. We gebruiken het.

Neem een glazen schaal of  een glas per persoon en bouw van de ingrediënten laagjes op. Zoals op de foto. Dat wordt smullen.

Maar voor nu wensen we jullie eerst een heerlijk en fijn samenzijn met deze kerstdagen in dit bijzondere en onvergetelijke jaar met verdrietige momenten maar ook bijzondere en positieve verandringen.